Na eenmaal te zijn uitgeloot ontving ik in 2013 het bericht dat ik mocht starten aan mijn studie Geneeskunde in Rotterdam (Erasmus MC), Alhamdulilah! Als geboren en getogen Amsterdammer stond mij een groot avontuur te wachten.

Vol enthousiasme en energie begon ik aan mijn studie, waarbij ik dagelijks voor ieder hoorcollege op en neer reisde vanuit Amsterdam. Naarmate de maanden vorderden en de winter in aantocht kwam, werd de relatief kleine afstand waar ik eerst niet zo over viel steeds groter. Dagelijks was ik in totaal zo’n 4 uur van deur tot deur onderweg. Met het onbetrouwbare schema van de NS in de winter was dit soms nog vele malen langer. Na het een half jaar op deze manier te hebben volgehouden besloot ik uit praktische overwegingen op kamers te gaan. Een bijkomend voordeel hiervan was dat ik ook ineens de tijd en de ruimte kreeg om mijzelf verder te ontplooien en naast mijn studie andere (extra-curriculaire) activiteiten te ondernemen.

Waar ik echter niet bij stil stond is dat met een eigen kamer/woning, studiekosten en andere vaste lasten de maandelijkse kosten best hoog op kunnen lopen. Met meerdere bijbaantjes redde ik het een aantal jaar om financieel quitte te spelen. Dit ging allemaal goed tot het 4de jaar van de studie. In dit jaar kreeg ik namelijk de mogelijkheid om een deel van mijn studie aan Harvard University te volbrengen. Voor mij persoonlijk was dit een droom die uit kwam en ik hoefde hier dan ook geen tweemaal over na te denken. Hoewel ik aanspraak kon maken op bepaalde beurzen en extra uren werkte om geld opzij te zetten, had ik nog steeds een gat in mijn begroting. Tezamen met de coschappen (2-jarige onbetaalde verplichte stage in de studie Geneeskunde) die hierop volgden stond ik financieel voor een gigantische uitdaging. Gezien ik persoonlijk vasthoud aan mijn Islamitische normen en waarden vielen heel veel opties om geld te lenen af. Tevens was er vanuit mijn familie/directe omgeving ook geen financiële draagkracht om dit doel te realiseren. Mijn laatste plan was daarom om mijzelf voor een half jaar/ jaar uit te schrijven van de studie en fulltime te gaan werken zodat ik alles financieel kon bolwerken.

Via een goede vriend vernam ik van Istudiefonds. Initieel kon ik ook niet geloven dat er momenteel voor Islamitische studenten de mogelijkheid is om rente(riba)-vrij geld te lenen. Er viel door het krijgen van een rentevrije lening een grote (financiële) last van mijn schouders waardoor ik zonder een extra tussenjaar te nemen mijn studie nominaal kon afronden. Alhamdulilah ben ik uiteindelijk vlak voor de COVID-19 pandemie afgestudeerd en momenteel als arts werkzaam op zowel de spoedeisende hulp als de intensive care, om op mijn manier een steentje bij te kunnen dragen.

Persoonlijk vind ik dat wij als land/gemeenschap heel erg gezegend zijn met een organisatie als Istudiefonds, die een halal oplossing biedt voor Islamitische studenten die te kampen hebben met dergelijke financiële uitdagingen. Ikzelf kan deze organisatie en dit initiatief alleen maar toejuichen en aanbevelen!