Al-Labinah

Wat houdt het project in?

Project al-Labinah is in het leven geroepen als een uiting van vertrouwen in de potentie van de moslimgemeenschap in Nederland, waarbij donateurs moslimstudenten financieel zullen ondersteunen. Met dit initiatief wordt niet alleen de weg naar academisch en maatschappelijk succes voor moslimstudenten vergemakkelijkt, maar wordt tevens bewustzijn gecreëerd onder de gemeenschap over het belang van het stimuleren van onze studenten. iStudiefonds wenst met dit project een gezegende infrastructuur te realiseren voor het bekostigen van de studie voor de moslimstudent, voornamelijk omdat deze betaald kan worden zonder dat er rente bij komt kijken.

 

Hoe werkt het?

Het werkingsmechanisme achter al-Labinah is eenvoudig. Moslimstudenten zullen financieel ondersteund worden door donateurs vanuit de gemeenschap. Het bedrag dat donateurs ter beschikking stellen, is minimaal €5,- per maand. Hoe meer donateurs, des te meer studenten verlicht zullen worden in hun financiële lasten. De lening die studenten gedurende hun studieperiode ontvangen, wordt na de studieperiode naar draagkracht afgelost. Dit afgeloste bedrag wordt vervolgens geïnvesteerd in een nieuwe student. Hierdoor blijft het geld van donateurs circuleren en wordt er zodoende op een duurzame manier geïnvesteerd.

 

Onze inspiratie

Moslimstudenten zijn de toekomst van onze gemeenschap, de dragers en verspreiders van kennis en kunde, die met de Wil van Allah de moslimgemeenschap in Nederland op intellectueel en participatief vlak zullen versterken. Het idee van dit project is geïnspireerd uit een overlevering van de Profeet Mohammad ﷺwaarin hij zichzelf omschrijft als een als laatst te plaatsen baksteen (al-Labinah) in een huis dat voor een groot deel gebouwd en verfraaid is door de voorgaande profeten. iStudiefonds wenst voor studenten eveneens de laatste baksteen te zijn; complementair aan de kwaliteiten en de inzet van de student.

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ قَالَ
إِنَّ مَثَلِي وَمَثَلَ الْأَنْبِيَاءِ مِنْ قَبْلِي كَمَثَلِ رَجُلٍ بَنَى بَيْتًا فَأَحْسَنَهُ وَأَجْمَلَهُ، إِلَّا مَوْضِعَ لَبِنَةٍ مِنْ زَاوِيَةٍ، فَجَعَلَ النَّاسُ يَطُوفُونَ بِهِ، وَيَعْجَبُونَ لَهُ, وَيَقُولُونَ: هَلَّا وُضِعَتْ هَذِهِ اللَّبِنَةُ؟ قَالَ: فَأَنَا اللَّبِنَةُ. وَأَنَا خَاتِمُ النَّبِيِّينَ
صحيح البخاري (3534) وصحيح مسلم (2286)

Abu Hurayrah heeft overgeleverd dat de Boodschapper van Allah heeft gezegd:

“De gelijkenis tussen mij en de Profeten vóór mij is zoals een man die een huis bouwde en dit vervolgens vervolmaakte en verfraaide, op één plek na in de hoek waar een Labinah (baksteen) hoort. Dit maakt dat de mensen die langs lopen er met verwondering naar kijken en zeggen: “Zou die baksteen daar niet gelegd kunnen worden?” Ik ben die Labinah en ik ben het Zegel der Profeten.”

Sahih al-Bukhari en Sahih Muslim